Prindi

tervislik toitÕhtuks

Õhtul süüakse palju ja liiga kaloririkast toitu.

Kalatoidud stimuleerivad ajutegevust, ennetavad peavalusid. Kalatoidud sibula ja küüslauguga on looduslikuks ravimiks. Ei soovita süüa väga soolast kala.

Kõige rohkem toitaineid sisaldavate, odavamate kalade, järjestus meie kauplustes on järgmine: tint, rääbis, heeringas, kilu jne.

Heeringafilee hapupiimakastmega (1 inimesele)

1 tass hapupiima, 3 spl kaera- või nisukliisid, 2 küüslauguküünt, 1/4 "töödeldud" heeringafileed.

Heeringafilee "töötlemine": puhastada 2 kesksoola heeringat. Asetada heeringafilee kaussi ja valada peale 1:1 keedetud-jahutatud veega lahjendatud veiniäädikat. Võib kasutada ka jahutatud-keedetud vett ja sidrunimassi (sidrunist mahl välja pressida ja jääbki järele sidrunimass). Vedelik peab katma kala. Järgmise päeva õhtuks on filee kasutamiseks valmis.

Tükeldame heeringafilee ja kaunistame sibularõngastega. Kastmeks lisame hapupiimale kliid ja peenestatud küüslaugu ning segame hoolega.

Heeringafilee tatrapudruga

Töödeldud heeringafileed, sibulat, 9%list kohupiima, tatraputru.

Töödeldud heeringafilee ja sibulad tükeldada ning segada, lisada 9%line kohupiim. Süüa kuuma tatrapudruga.

NB! Tatar on neutraalne toiduaine ja sobib järelikult nii aluseliste kui happeliste toitudega. Tatart võite julgelt kombineerida igasuguste toiduainetega.

Kilukaste kartulitega (4 inimesele)

Umbes 500g värskeid kilusid (mida väiksemad, seda parem), sibulat, piima, kartulit.

Kartulid keeta. Kilud puhastada (mitte fileerida). Sibulad tükeldada, pruunistada. Seejärel panna pannile kilud, kuumutada kuni kilud on peaaegu valmis. Nüüd valada peale piim ja lasta kiludel piimas natuke haududa. Maitsestab igaüks oma maitse järgi. See on väga maitsev, toitev ja ei tee teid paksuks (ja pealegi ka odav).

NB! Kuna kala on aluseline toiduaine, siis mittesoolasena sobib ta hästi õhtusöögiks (soolast ei soovitata).

Aluselised toiduained sobivad kõik õhtusöögiks. Aluselist reaktsiooni annavad kõik mahlad ja salatid, olenemata hapust maitsest. Maitsestada saab neutraalsete toiduainetega nagu pähklipuru (mis sobib oivaliselt igasugustesse kastmetesse). Juurviljad ja puuviljad olgu alati õhtusöögiks. Kuivatatud õunu ja kõrvitsaseemneid näksivad lapsed meelsasti ja neile ei tule kommid meeldegi. Tund peale sööki jooge taimeteed meega. Söögi sisse peavad lisandiks olema alati kuivatatud taimed (nõgesed, till, petersell, majoraan jne). Õhtul sobib väga hästi süüa ka küüslaugu-juustusaia või peedisalatit küüslauguga.

Kuidas küüslaugu hais kaoks?

Raskem viis on pidev positiivne mõtlemine.

Kergem viis on: sööge küüslauku koos piimatoodetega õhtul. Järgmisel hommikul tuleb süüa piimatooteid ja korralikult hambad puhtaks pesta. Võimaluse korral pange põske tükike muskaatpähklit.

Füüsilise ja vaimse töövõime tõstmiseks on vaja rohkem süüa toorest toitu. Arvamus on, et see ei toida ja ei viitsita porgandit või kapsast riivida. Salatit võib julgelt lauale serveerida enne põhitoitu, sest siis valmistame seedemahlu ette soooja toidu seedimiseks. Kui esimene nälg on salatiga või porgandi-kõrvitsa mahlaga kustutatud, siis tekib ka vajalik 20minutine vahe lauakatmiseks ja põhitoidu serveerimiseks (see on väga vajalik seedimiseks).

Toidud kaalikast ja kõrvitsast on hästi mineraalaineterikkad ja kergelt seeditavad. Kindlasti tuleks süüa neid mitu korda nädalas.

Andke paaril päeval nädalas õhtuti kõhule puhkust - seda paremini tunnete ennast järgmisel päeval. Ostke 1 liiter petti ja 1 liiter virsiku mahla (turu hind 6,5 kr). Tehke endale jook 1:1, üks liiter. Jooge see mõnuga väikeste lonksudena 30min jooksul. Kui tunni aja pärast on kõht tühi, sööge üks õun, porgand või jooge meega taimeteed.

Apelsinid on samuti väga vitamiinirikkad ja kasulikud õhtul isu järgi süüa.

Nädalas korra peaks ka herne- või oatoitu sööma. Oad ja herned on huvitavad leotatult väikeste idudega niisama süüa (U, K jt vitamiinide ja mineraalainete allikas).

Hommikul

saab kõige kiiremini valmis pudru, millele lisame kindlasti peotäie kliisid. Putrusid tuleb süüa vaheldusrikkalt ja tervislike lisanditega soovi järgi (rosinad, õli, kuivatatud taimepuru, või). Võileibade söömine läheb majanduslikult kalliks ja ei ole nii tervislik.

Kohupiimavaht kaerakliidega

200g dieetkohupiima, 100g kohvikoort, 3 spl kaerakliisid.

Segada kõik komponendid ühtlaseks massiks ja süüa kohvi kõrvale. Lisandiks võivad alati olla juba eelpool toonitatud toitained. Rosinates on südametegevuseks vajalik K-vitamiin. Mees on aga peale kõige muu vajaliku ka hästi omastatav fosfor luude tugevdamiseks (mida paljud ei tea).

Loodusrahvad kasutavad oma menüüs 65% toortoitu (elavat toitu) ja on sellepärast terved. Ärge unustage ka seedimiseks kõhule aega anda. (22.juuni "Terviseleht").

Peale nende nõuannete lugemist ja järgimist olete kindlasti tänulikud - olete muutunud rõõmsameelsemaks ja nooremaks. Kõige tähtsam on see, et teie ettevõtmised lähevad hästi ja te olete kõigiga rahul.

 

Allikas: Terviseleht, Anu-Helju Täär

Joomla SEF URLs by Artio