Tähtsamad vitamiinid

Foolhape reguleerib osaliselt valguainevahetust, tal on tähtis osa raku kasvamises ja uuenemises. Sisaldub täisteratoodetes, toores spinatis, maksas, sojaubades ja punapeedis.

Pantoteenhape on väga tähtis ainevahetuses – aitab lagundada rasvu ja süsivesikuid ning moodustada rasvhappeid. Sisaldub tailihas, maksas, kalas, kaunviljades, täisteratoodetes.

B1-vitamiin (tiamiin) on tähtis närvisüsteemile ja energiavahetusele. Kes kulutab palju energiat, vajab ka rohkesti tiamiini. Sisaldub sealihas, kaerahelvestes, kaunviljades, kartulis.

B2-vitamiin (riboflaviin) elustab energiatootmist, hoolitseb hea nägemise eest. Leidub maksas, piimas, piimatoodetes, kalas, munades.

B6-vitamiin (pürodoksiin) on vajalik eelkõige valkude ainevahetuses, rahustab närve, tugevdab immuunsüsteemi. Teda on lihas, kalas, kapsas, rohelistes ubades, kartulis, banaanides.

B12-vitamiin (kobalamiin) aitab töödelda süsivesikuid ja rasvhappeid. Aktiveerib foolhappeid. Tähtis roll ka punaste vereliblede moodustamisel ja närvirakkude funktsioneerimisel. Esineb ainult loomsetes toiduainetes: liha, kala, munad, piim, juust.

C-vitamiinil (askorbiinhape) on tähtis osa side- ja kaitsekoe moodustumisel. Haavad paranevad kiiremini. Soodustab raua moodustumist organismis, osaleb valgete vereliblede tootmises, vähendab vähihaiguste teket. Sisaldub puuviljades, juurviljades, punases paprikas, tomatites, kartulites.

E-vitamiin (tokotrienool) kaitseb ateroskleroosi ja vähi tekke eest, takistab küllastumata rasvhapete oksüdeerumist. Leidub taimeõlides, pähklites, täisteratoodetes.

Beeta-karotiin pidurdab vähi teket, kaitseb nahka UV-kiirte eest. Sisaldub tomatis, porgandis, spinatis, rohelistes ubades, salatis.

 

Allikas: terviseleht.ee, Jana Veldre

Шаблоны joomla скачать здесь