Prindi

Pilt küpsistestPaljudele meeldib maiustusi ise küpsetada. Neile, kes teadlikult toituvad, on oluline, et ka maiustused oleksid kalorivaesed ja ei sisaldaks liiga palju suhkrut. Suhkrut võib taignates asendada vedela suhkruasendajaga, kusjuures tuleb jälgida, et see suhkru aseaine kannatab kuumutamist.

Mõned kalorivaesed retseptid.

Sidruniküpsised

Taigen: 250 g jahu, 1 tl küpsetuspulbrit (võib ka 0,5 tl söögisoodat + 0,5 tl sidrunhapet), 100 g suhkrut, veidi soola, 2 munakollast, 125 g külma margariini, 1 tl sidrunimahla ja keemiliselt mittetöödeldud sidruni riivitud koor. Peale selle veidi jahu lauale taigna rullimisel.

Valmistamine: jahu, küpsetuspulber, suhkur, sool läbi segada ja valada lauale hunnikusse. Keskele vajutada lohk. Lohku panna munakollased ja sidrunimahl ning riivitud koor. Margariin lõikude õhukesteks liistakuteks ja need asetada jahukuhja äärele, siis sõtkuda väljastpoolt sissepoole ruttu taigen. Taignapall asetada fooliumisse ja tunniks ajaks külma.

Riputada lauale veidi jahu ja taigen portsjonite kaupa õhukeseks plaadiks rullida. Soovikohaselt lõigata välja küpsisefiguurid. Plaadile on soovitav alla panna küpsetuspaber. Küpsetada umbes 10 min 180-200oC ahjus. Enne küpsetamist määrida küpsised vahustatud munavalgega. Küpsised ei pea olema väga pruunid.

Mandliküpsised

Taigen: 300 g jahu, veidi soola, 5 spl hapukoort, 4 spl mett, 1/2 tl vanilliini, 60 g mandlihelbeid, veidi jahu rullimise alla.

Valmistamine: Sool segada jahusse. Kõikide küpsetiste puhul on õigem jahu läbi sõela lasta. Jahu hunnikusse sõeluda, keskele suruda lohk. Lohku panna 1 spl mett segatult hapukoorega ja vanilliin. Siis kõik hästi ruttu taignaks muljuda. Veeretada kuuliks, asetada fooliumisse ja panna 2 tunniks külma.

Lauale veidi jahu alla ja rullida umbes 3 mm paksuseks. Vajutada mitmesuguse kujuga figuurid, panna need küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile. Küpsetada ettekuumutatud ahjus 180-200oC juures 15-20 min. Enne ahju panemist sulatada 3 spl mett vedelaks ja katta sellega küpsised pealt ning riputada peale mandlihelbed.

Kahevärvilised küpsised

Taigen: 300 g jahu, 150 g suhkrut, 1 pk vaniljesuhkrut, 2 munakollast, 200 g margariini, 2 spl kakaod, 2 spl piima või rõõska koort.

Valmistamine: jahu, suhkur, vaniljesuhkur ja munakollane lauale kuhja, jahusse teha lohk. Margariin väikesteks kuubikuteks lõigata ja panna jahu peale laiali. Suure noaga kuhilas läbi hakkida ja siis ruttu taignaks muljuda. Taigen jagada kaheks osaks. Ühe osa sisse segada piimas leotatud kakao. Siis taigen fooliumi sisse ja tunniks-paariks külma. Küpsetada küpsetuspaberiga kaetud plaadil 175oC juures 12-15 min. Erinevat värvi taignalehed panna üksteise peale, suruda kokku ja lõigata parajad küpsised. Tigu meenutavate puhul 2 erinevat värvi taignalehte panna pealikuti, rullida kokku ja siis rulli otsast lõigata.

Diabeetikute küpsised

Taigen: 250 g jahu, veidi soola, 1 muna, 6 ml vedelat suhkruasendajat (tuleb silmas pidada, et see kannataks kuumutamist), 1 tl kaneeli, 1/2 keemiliselt mittetöödeldud sidruni riivitud koor, 125 g margariini, veidi jahu taigna rullimise alla.

Valmistamine: sool segada jahuga ja kuhja sõeluda, keskele suruda lohk. Lohku muna, magusaine, kaneel, sidrunikoor. Margariin lõikuda õhukesteks laastudeks, mis panna jahukuhja äärde. Siis muljuda ruttu taignaks. Taignapall fooliumisse ja tunniks-paariks külma. Lauale jahu alla riputada, taigen portsjonite kaupa lahti rullida. Vormide või klaasidega lõigata välja erinevad kujud. Küpsetada küpsetuspaberiga kaetud plaadil ettekuumutatud ahjus 200 C juures 10-15 min.

 

Allikas: Terviseleht, Koidula Pihlak

Joomla SEF URLs by Artio