Miniroosid – väikeseõielised, kevadest sügiskülmadeni õitsevad kuni 25cm kõrgused põõsad. Sobivad peenrasse, potti, rõdukasti. Äraõitsenud kobarõisikud lõigatakse tagasi kolmanda lehe kohalt. Potiroosid viiakse talveks pimedasse ruumi, kus temperatuur on -1 kuni 4 ºC . Kui niisugust ruumi ei ole, istutatakse talveks peenrasse või kaevata koos potiga maasse ja asetatakse peale talvekate.

Väänroosid e.rahvakeeli „roniroosid” kasvavad meie tingimustes kuni 3,5m kõrguseks. Taluvad talvekatteta pakast lühiajaliselt -15 kuni -20ºC.
Väänroose ei lõigata sügisel tagasi, vaid painutatakse ettevaatlikult maha, kinnitatakse vajadusel puuvaiadega ja kaetakse kuuseokstega või või karkassile pingutatud läbipaistmatu kilega. Sordid `Flammentanz`, `Hamburger Phoenix` ja `Illusion` vanemad, hästijuurdunud taimed elavad  päikesepaistelisel ja tuulte eest kaitstud kasvukohal talve üle ka katmata. Noori taimi võiks esimestel aastatel igaks juhuks maha painutada ja katta.

Põõsasroosid on 1-1,5m kõrgused kobaratesse koondunud õitega talvekülmadele hästi vastupidavad pargiroosid. Sõltuvalt sordist võib leida suurema- ja väiksemaõielisi sorte, üks kord õitsevaid või ka korduvõitsejaid. Suureõielised sordid taluvad pakast kuni -10 ºC ja vajavad talvekatet. Väikeseõielised vanemad sordid talvekatet ei vaja.

Pinnakatteroosid on suve jooksul korduvalt õitsevad kobaratesse koondunud liht- või täidisõitega ja  lamanduvate okstega põõsad. Lihtõielised sordid on täidisõielistest külmakindlamad. Pinnakatteroosid on kõige kaunimad suuremate gruppidena istutades.

Polüantroosid on enim levinud peenraroosid. Roosipõõsa kõrgus on sõltuvalt sordist 30-60cm, õitsevad rikkalikult juunist sügiskülmadeni. Õied on väikesed ja koondunud kobaratesse. Polüantroosid lõigatakse esimeste külmade saabumisel tagasi 20-40cm kõrguselt tagasi. Talvituvad lume all ka katteta. Lumeta talve korral katta karkassile pingutatud läbipaistmatu kilega.

Teehübriidroosid on suurte täidisõitega peenraroosid, sobibad hästi lõikelilledeks. Peenras õitsevad suve jooksul korduvalt jaanipäevast sügiskülmadeni. Kõrgus 50-90cm. Teehübriidroose kasvatatakse sageli kasvuhoones. Külmaõrnad, vajavad korralikku talvekatet.

Floribundroosid on suureõielised täidisõitega roosid, õied on võrsel 3-10 kaupa kobaras. Külmaõrnad, vajavad korralikku talvekatet.

Remontant- ehk antiikroosid on eriti suurte lopsakate täidisõitega roosid. Küllaltki haigustundlikud ja külmaõrnad, sobivad kasvatamiseks kollektsionääridele.

Näärelehise roosi hübriidid on kõrgekasvulised ja külmakindlad pargiroosid.  Põhiliik on valgete lõhnavate lihtõitega. Väga dekoratiivne on täidisõieline sort `Plena`. Ebaviljad mustjaspruunid. Talvekatet ei vaja.

Kurdlehise roosi hübriidid on Eestis looduslikult kasvavad kibuvitsad. Kultuursortidena tuntakse valgete õitega sorti `Alba`ja lillakasroosade õitega sorti `Rubra`. Kõrgus kuni 1,5m, annab rikkalikult juurevõsu, mistõttu ei soovitata kasvatada peenras. Kui põõsagrupi ümbrus on niidetav, siis niidetakse noored kasvud maha ja hoitakse põõsagrupi levik kontrolli all.

 

 

Käesolev artikkel on avaldatud Aianduskeskus Hortes lahkel loal.

Joomla SEF URLs by Artio